logo budget pc dokter
paper-airplane
Geschiedenis van een virus
Wat is een virus
politie virus1
Herkomst van een virus
computer les 30 euro p.u
Webdesign hoe en wat
webdesign vanaf 100 euro
new-computer-setup-250x250
Computer stunts
Gratis afhalen en bezorgen
Computer nieuws
Onze vaste prijzen
Is uw computer traag
Windows installatie 45 euro
windows all
signposts

Geschiedenis

In 1984 beschreef de Amerikaan Fred Cohen in zijn Thesis Computer Viruses – Theory and Experiments een functioneel computervirus voor het Unix besturingsysteem. In 1987 publiceerde de Duitser Ralp Burger in het boek "Computer Viruses, a high tech disease" de complete broncode van een werkend virus voor MS-DOS. Bijna alle computervirussen uit de periode 1987 tot circa 1991 zijn gebaseerd op de publicaties van Cohen en Burger. De Nederlander Jan Terpstra pionierde in deze periode via zijn BBSals een van de eersten met het opsporen en onschadelijk maken van computervirussen. Hij wordt gezien als één van de grondleggers van de antivirusindustrie

Oorspronkelijk (vanaf circa 1988) verspreidden virussen zich vooral via software op diskettesen (illegale) cd-roms. Sinds e-mail een grote vlucht genomen heeft verspreiden virussen zich vooral via e-mailprogramma's en dragen zij bij aan de hoeveelheid Junkmail die de doorsnee internetgebruiker ontvangt. Ze maken daarbij vaak gebruik van het adresboek dat de gebruiker in zijn e-mailprogramma heeft gemaakt. De meest gebruikte en daardoor gevoeligste e-mailprogramma's zijn Microsoft office outlook, Outlook Express, Windows mail, Google Mail en Windows live maill. Macrovirussen verspreiden zich voornamelijk via Office-bestanden.

Uit een verslag van INM bleek dat het aantal bekende computervirussen in 2004 met 25 procent toegenomen was tot 112438. Ongeveer 6 procent van de gescande e-mails in 2004 bevatten een virus. Het aantal geïnfecteerde e-mails ligt daarmee dubbel zo hoog als in 2003 (3 procent). In 2002 was dat slechts een half procent.